A család bővülésének is lehetnek árnyoldalai, de mindenre van megoldás

Egy kisbaba érkezését mindig csodás várakozás és lázas készülődés előzi meg. Orvosi vizsgálatok, a babaszoba megtervezése, kelengye beszerzése: oly sok érdekes és izgalmas esemény és tennivaló melyek végigkísérik a várandósságot. Számtalan bababolt van már az interneten is, ahol kedvünkre válogathatunk, és minden szükséges dolgot beszerezhetünk a csöppségnek. A baba megérkezésével mindenki életében új korszak kezdődik.

Személyiségfüggő, hogy mennyire tudunk gyorsan és gördülékenyen alkalmazkodni a felelősségvállaláshoz és az új teendőkhöz. Vannak olyan alkatú hölgyek, akiknek nagyobb kihívást okoz a babájuk megszületése és a szülés utáni depresszió problémájával is meg kell küzdeniük. A depressziós anya mentális állapota növeli a függőségek kockázatának kialakulását is, mint például a nyugtatószer vagy az alkohol használat.

Ha már megtörtént a baj, akkor is van megoldás. Alkohol- és egyéb függőségek esetén nagyon fontos, hogy a függő személy felismerje a problémát és hogy akarjon változtatni, segítséget kérni. A felepulok.hu weboldal, Alkoholizmus kezelése FELÉPÜLÖK | Leszokás az alkoholról – komplex alkoholelvonó kezelés, a Felépülők Családi Felépülési Központ honlapja. Ez egy olyan addiktológiai- és családkonzultációs központ, mely az alkohollal és egyéb függőségekkel küzdők, és családjaik számára nyújt segítséget.  Egyéni és családi konzultációk, valamint bentlakásos felépülési program is elérhető náluk. A kapcsolat menüpont alatt találhatunk telefonszámokat és e-mail címet is, valamint az állapot felmérések, konzultációk és a bentlakásos terápia pontos címeit. Egyébként ezek Veszprémben és Budapesten érhetőek el, míg a 28 napos felépülési program helyszíne Szőcön, egy Balaton-felvidéki településen található.

Az általános állapotfelmérést konzultációsorozat követi

Kapcsolatfelvétel után az első találkozás alkalmával egy általános állapotfelmérésre kerül sor. Ennek során megismerkednek a függő személlyel, és azonosítják a fennállóproblémákat. Ebbe bele tartozik az egészség állapota, de szorosan kapcsolhatóak hozzá már hatások is. Ilyenek a családi, jogi és az egzisztenciális következmények. Majd ezt követően számba veszik az erőforrásokat, lehetőségeket és támogató szövetségeseket is és megszületik a javaslattétel a megoldásra. A függőség súlyosságának megfelelően konzultációsorozat vagy a bentlakásos program vehető igénybe.

Konzultációsorozat is elérhető, itt általában 6-8, heti rendszerességű találkozóról van szó, egyéni és családi kivitelben is.  Mivel az alkoholizmus úgynevezett családi betegség, fontos, hogy a terápiában ne csak az alkoholbetegek, vagy egyéb függőségekkel küzdők, de családtagjaik is részt vegyenek. A terápia hatása így jóval nagyobb áttörést hoz.

A bentlakásos program azok számára javasolt, akik csak pár absztinens napot képesek egy-egy szerhasználat között megtartani, vagy egy-egy szerhasználatuk napokig tart. Azoknak is erősen ajánlott, akiknek az életén a függőség már annyira eluralkodott, hogy amiatt leveszítették állásukat, családi kapcsolataikat. Azok is bátran jelentkezhetnek, akik már többször próbálkoztak önerőből leállni, ám sikertelenül.

A terápiában résztvevő szakemberek érintettek a témában, mert felépülő alkoholisták. Saját tapasztalatokkal és profi szaktudással segítik a terápiában való előrehaladást, emellett önkéntes és fizetett felépülésben lévő munkatársakat is alkalmaznak. Ezt ötvözik az egészségügyi és orvosi ismeretanyaggal, mely segíti a függőket a gyógyulásban. A fenti módszer, vagyis a saját tapasztalatok és az orvosi ismeretanyag együttes használata, a lehető leghatékonyabbnak bizonyult az alkoholizmus kezelésében az elmúlt három évtizedben, Magyarországon.  70-75%-os hatékonyságú, a számadatok szerint.

Az alkoholizmus kezelése és a leszokás az alkoholról a Felépülök Családi Központban elérhető komplex alkoholelvonó kezeléssel mindenképpen ajánlott, nemcsak a függőséggel küzdők, de a családtagjaik számára is. Nem szabad szégyenkezni, mindenképpen segítséget kell kérni, hiszen a gyógyulás útjára lépés a családtagok, gyerekek életét is pozitív irányba fogja megváltoztatni.